Patelki

Strona o gotowaniu

Login Form

O nas

Pierogi według przepisu Anity

Pierożki z truskawkami:

Potrzebne składniki do wykonania ciasta:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka bardzo ciepłej wody/gorącej
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka oleju

Potrzebne składniki na wykonanie farszu:-

  • 400 gram truskawek
  • cukier

Wszystkie składniki pomieszać łyżką, a następnie wyrobić rękoma gdy masa ostygnie. Ciasto rozwałkować na stolnicy na grubość ok 3 mm. Następnie należy wykroić za pomocą szklanki kółka z ciasta. Do wykrojonego ciasta powkładać ubite truskawki. Następnie zlepić ze sobą końce pieroga palcami lub za pomocą maszynki Tak ulepione pierogi ustawiać obok siebie na talerzu opruszonym mąką aby się nie stykały. Następnie wrzucić do gotującej się wody i gotować 2 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnie wody.

Naleśniki

Co należy przygotować aby zrobić ciasto naleśnikowe:

  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 3/4 szklanki wody(najlepiej gazowanej, wtedy ciasto będzie delikatniejsze)
  • 2 jajka
  • odrobina soli
  • masło klarowane do smażenia

 

Składniki należy ze sobą połączyć, obojętne w jakiej kolejności, należy pamiętać o soli i wodzie. Można je pomieszać mikserem lub ręcznie do gładkiej masy, tak aby nie było grudek w cieście. Przed wlaniem ciasta na patelkę należy ją rozgrzać wraz z masłem. Po nagrzaniu patelni wlać 1 chochlę ciasta na patelnię. W chwili gdy ciasto będzie w 1 konsystencji należy przewrócić naleśnika na drugą stronę najlepiej odpowiednim do tego narzędziem. Naleśniki odsączamy ręcznikiem papierowym z tłuszczu. Podajemy z ulubionym nadzieniem.