Naleśniki
Co należy przygotować aby zrobić ciasto naleśnikowe:
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka mleka
- 3/4 szklanki wody(najlepiej gazowanej, wtedy ciasto będzie delikatniejsze)
- 2 jajka
- odrobina soli
- masło klarowane do smażenia
Składniki należy ze sobą połączyć, obojętne w jakiej kolejności, należy pamiętać o soli i wodzie. Można je pomieszać mikserem lub ręcznie do gładkiej masy, tak aby nie było grudek w cieście. Przed wlaniem ciasta na patelkę należy ją rozgrzać wraz z masłem. Po nagrzaniu patelni wlać 1 chochlę ciasta na patelnię. W chwili gdy ciasto będzie w 1 konsystencji należy przewrócić naleśnika na drugą stronę najlepiej odpowiednim do tego narzędziem. Naleśniki odsączamy ręcznikiem papierowym z tłuszczu. Podajemy z ulubionym nadzieniem.