Patelki

Strona o gotowaniu

Login Form

Pierogi według przepisu Anity

Pierożki z truskawkami:

Potrzebne składniki do wykonania ciasta:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka bardzo ciepłej wody/gorącej
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka oleju

Potrzebne składniki na wykonanie farszu:-

  • 400 gram truskawek
  • cukier

Wszystkie składniki pomieszać łyżką, a następnie wyrobić rękoma gdy masa ostygnie. Ciasto rozwałkować na stolnicy na grubość ok 3 mm. Następnie należy wykroić za pomocą szklanki kółka z ciasta. Do wykrojonego ciasta powkładać ubite truskawki. Następnie zlepić ze sobą końce pieroga palcami lub za pomocą maszynki Tak ulepione pierogi ustawiać obok siebie na talerzu opruszonym mąką aby się nie stykały. Następnie wrzucić do gotującej się wody i gotować 2 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnie wody.